Sve što ste htjeli da znate o ribolovu u kanjonu Tare i Drine

Tara, Drina i jezera u njihovoj okolini predstavljaju pravo blago za sve ljubitelje sportskog ribolova.
U TARI I DRINI NAJČEŠĆE SE MOGU ULOVITI SALMONIDNE VRSTE: PASTRMKA, LIPLJEN I MLADICA.

rafting centar drina-tara, rafting tara, ribolov tara drina

Rijeka Tara, jedinstvena suza Evrope. Krijući mnogobrojna vrela i pritoke, brzake, pećine i bukove, izbrazdala je planine protičući kroz ambise kanjona, bistra i čarobna. Na Taru i Drinu ne dolaze samo zaljubljenici u rafting, ljubitelji prirode, šetači i planinari, već ove dvije planinske rijeke i smaragdna jezera u njihovoj okolini predstavljaju pravo blago za sve one koji se bave sportskim ribolovom. S obzirom da se gosti kampa “Rafting centar Drina Tara” često interesuju i za ribolovačke ture, napravili smo mali vodič o ribolovu u kanjonu Tare i Drine, kao i na obližnjim jezerima.

U narednim redovima saznaćete više o vrstama ribe prisutnim u ovim kristalno čistim vodama, kao i koje su tehnike omiljene među ribolovcima. Raspitali smo se za vas i kako nabaviti potrebne dozvole i koja je njihova cijena. Sanjate o ribolovu na Trnovačkom jezeru ili brzim planinskim rijekama koje čine prirodnu granicu BiH i Crne Gore? Ako maštate kako lovite pastrmke i druge vrste ribe kojima Drina i Tara obiluju i planirate da s društvom provedete dane na ovim magičnim rijekama i čistom vazduhu uz opuštanje, zabavu, adrenalin i uzbuđenje, vodimo vas u ribolovačku avanturu.

Koje vrste ribe se mogu uloviti u ovom području?

U rijekama Tari i Drini najčešće se mogu uloviti salmonidne vrste ribe, a to su potočna pastrmka, lipljen i mladica. Od ciprinidnih vrsta u Drini je najzastupljeniji škobalj (ili skobalj, kako ga još nazivaju). Sva jezera koja se nalaze na teritoriji opštine Foča pripadaju Nacionalnom Parku Sutjeska i na njima su zastupljene salmonidne vrste ribe, a to su potočna pastrmka i zlatovčica.

Potočna pastrmka (Salmo trutta - morpha fario) je grabljivica s izduženim tijelom i oštrim zubima. Po tijelu ima prepoznatljive pjege crvene ili crne boje. Uglavnom se skriva pod korjenjem drveća, među kamenjem ili izdubljenim dijelovima obale, u dubokim virovima. U plićak i brzake zalazi uglavnom uveče tražeći insekte koji se nalaze na površini vode. Omiljena hrana potočne pastrmke su insekti i vodene larve, ali i sitnija riba.

Lipljen (Thymallus thymallus) preferira hladne vode bogate kisikom, pa je svoje stanište ova riba našla i u našem kraju. Tijelo mu je vretenasto, izduženo i pokriveno relativnom sitnim krljuštima duboko usađenim u kožu. Lipljen ima veoma izduženu dugačku leđnu peraju metalik plave boje. Kreće se u manjim jatima i zadržava se uglavnom u gornjem toku rijeke.

Mladica (Hucho hucho) je slatkovodna riba iz porodice pastrmki poznata po tome što se veoma brzo kreće kroz vodu. Hrani se ribom i rakovima, a u jutarnjim časovima obitava oko ulaza u virove, dok je uveče na njihovom izlazu da bi se nakon hranjenja povukla u svoje skrovište. Ribolov na Tari posebno je atraktivan upravo zbog ove rijetke vrste.

Škobalj (Chondrostoma nasus) - kreće se u velikim jatima i hrani se algama i muljem koje skida sa krupnog šljunka. Stanište je našla u brzim vodama koje dijeli sa mrenom, klenom i ploticom. Ova riba se hrani sa dna, a iskusni ribolovci znaju da škobalja treba tražiti u dubokim mirnim virovima pored brzaka i da ih je najbolje namamiti tzv. primamom na bazi hljeba i još nekih dodataka. Mresti se od marta do maja, pa tad i nastupa period lovostaja.

Zlatovčica (Salvelinus fontinalis) živi u hladnim potocima i rijekama u kojima je voda bogata kiseonikom, a takođe je ima i u malim i srednjim jezerima. Prepoznaje se po svijetlim tačkama na tamnoj površini kože.

Koja tehnika ribolova se preferira za koju vrstu ribe?

Na Tari je ribolov dozvoljen isključivo umjetnim mamcima. Tehnike koje se preferiraju na rijekama Tari i Drini su varaličarenje (lov ribe vještačkim mamcima sa obale) i mušičarenje na salmonidne vrste ribe, dok se ciprinidna vrsta kao što je škobalj lovi na plovak.

Varaličarenje je način ribolova pri kojem se koriste vještački mamci da bi se ribe grabljivice zavarale i isprovocirale da “grizu”. Varaličarenje je drugačije od drugih tehnika po tome što smo mobilni, mijenjamo lokacije tražeći ribu i teramo je da napadne naš veštački mamac.

ribolov tara

Mušičarenje (fly fishing) je posebna tehnika za koju treba umeće i izgleda veoma atraktivno. Naime, kod ove metode ribolova koristi se lagani mamac koji podsjeća na muhu. Vještačka muha se zabacuje uz pomoć mušičarskog štapa tako da izgleda kao da je insekt sletio na vodu. To se postiže uz pomoć čekrka, strune i predveza, ali i posebnog načina zabacivanja.

Plovkarenje, odnosno lovljenje ribe na plovak, primjenjuje se na brzim rijekama, najčešće kad se lovi škobalj. Podvrste ove tehnike su štopovanje (čiji je cilj da mamac prođe manjom brzinom od protoka vode što postižemo preciznim mjerenjem dubine terena) i španovanje (razmak između plovka i udice odgovara realnoj dubini vode - vrhom štapa najlon držimo stalno zategnutim uz neznatno usporavanje koje ne dopušta plovku da nekontrolisano uđe u brze struje).

Na koji način se može dobiti dozvola za ribolov

Sve dozvole koje se izdaju na Tari i Drini su za sportski ribolov i mogu se dobiti u kancelariji Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” Foča ili kod ribočuvara.

Vrste dozvola su sljedeće:

  • Dnevna dozvola (važi 1 dan od 00 do 24) za lov na ciprinide iznosi 10,00 KM, dok za lov na salmonide iznosi 20,00 KM.
  • Sedmična dozvola u važenju od 7 dana košta 40 KM za lov na ciprinide, a 50 KM za salmonide.
  • Za mjesečnu dozvolu koja važi 1 mjesec potrebno je izdvojiti 60 KM ako se koristi za lov na ciprinide, dok je mjesec dana ribolova na salmonide 70 KM.
  • Cijena sezonske dozvole je 135 KM i ona važi 6 mjeseci.

Sve gorepomenute vrste dozvola za sportski ribolov važe samo na ribolovnom području Opština Foča kojim gazduje SRD „MLADICA“ FOČA i izdaju se državljanima Bosne i Hercegovine koji nemaju mjesto prebivališta (ličnu kartu) izdatu u MUP Foča, kao i stranim državljanima.

Treba naglasiti i da postoje godišnje dozvole koje dobijaju lica sa mjestom prebivališta u opštini Foča. Cijene ovih dozvola su sledeće:

  • Za sportske ribolovce od 18 do 65 godina, cijena dozvole iznosi 90,00 KM i doplata od 8,00 KM za člansku markicu.
  • Sportski ribolovci od 14 do 18 godina i preko 65 godina, kao i žene od 18 do 65 godina dozvolu plaćaju 45,00 KM i 8,00 KM koliko košta članska markica.
  • Za članove udruženja, odnosno sportske ribolovce, koji su invalidi I do IV kategorije ili roditelji poginulih boraca Vojske Republike Srpske cijena dozvole iznosi 45,00 KM plus članska markica 8,00 KM.

Treba još naglasiti da sportski ribolovci mlađi od 14 godina mogu obavljati ribolov bez dozvole samo u prisustvu punoljetnog lica sa dozvolom.

Kada je riba “u zabrani” u rijekama Tari i Drini?

Period zabrane znači sezonu lovostaja. Za to vrijeme se ribe ne smiju loviti ni zadržavati i ne samo to - zabranjeno ih je i prevoziti, istovarati, pretovarati i skladištiti. Takođe, u tom periodu nije dozvoljeno niti izlagati ih, prerađivati, prodavati i stavljati u promet. Pogledajte kada nastupa sezona lovostaja za sljedeće vrste riba:

  • Potočna pastrmka od 1. oktobra do 1. marta
  • Lipljen od 1. marta do 31. maja
  • Mladica od 1. februara do 31. avgusta
  • Škobalj od 1. aprila do 31. maja
  • Klen od 15. aprila do 31. maja
  • Plotica od 15. aprila do 31. maja
  • Mrena i potočna mrena od 1. maja do 31. jula

Da li bi posjetioci mogli dobiti vodiča?

Posjetioci, sportski ribolovci, mogu da dobiju vodiča, a to su prvenstveno ribočuvar i volonteri ribočuvari, kao i neko od članova društva.

Ribolovačka oprema se ne može iznajmiti na licu mjesta, tako da je potrebno ponijeti svu potrebnu opremu i pribor. Za lov na lipljena i pastrmku, preporučuje se 9ft štap (2.74m), sa oznakom #5 (struna veličine 5) i medium akcijom (što znači da je savitljiv od polovine štapa). Čekrk, WF i DT strune, backing, predvez i podvez, neki su od dijelova neophodnog pribora za mušičarenje koji će vam omogućiti najbolje rezultate u ovoj uzbudljivoj vrsti sportskog ribolova.

Na kojim jezerima je dozvoljen ribolov?

U blizini našeg kampa nalazi se čak osam jezera! Jezera koja se nalaze na teritoriji opštine Foča pripadaju Nacionalnom parku Sutjeska i sve informacije o ribolovu na jezerima se mogu dobiti u samom nacionalnom parku na adresi Dolina heroja, 73311 Tjentište, Bosna i Hercegovina, slanjem mejla na: office@sutjeskanp.com ili zvanjem broja telefona: +38758233130

ribolov tara

Prepustite se čarima ribolova u najdubljem kanjonu u Evropi, na vodi koja je toliko čista da se može piti, u zelenom ambijentu koji odmara dušu i telo. Ako vas intrigira kako izgleda borba sa ribljim svijetom Tare i Drine na mamce, mušicu ili plovak, rezervišite svoj boravak u našem kampu, a mi ćemo se pobrinuti da vam još dugo u sjećanju ostane ribolovačka avantura sa rijeka Tare i Drine. Bistro!

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)